joi, 20 martie 2014

Crimeea , motiv de disputa

Un nou conflict se acutizeaza ,motivul de asta data este peninsula Crimeea. Vestul, Uniunea Europeana si SUA pe de o parte , Rusia pe de alta parte ,sunt "actorii" in piesa in derulare.
  Miza  este Ucraina , o tara cu populatie peste 40 milioane de locuitori si teritoriu pe masura , pe care Vestul incearca sa o rupa de Rusia sa-i reduca rolul acesteia in influentarea politicii tarilor satelit.
  Presedintele Putin , la inceput surprins de evenimentele de la Kiev , dornic sa scrie istorie ,surd la glasul Vestului , anexeaza din Ucraina , peninsula Crimeea ,un teritoriu strategic cu populatie majoritara rusofona ,denumita odata "fereastra" spre lume a Rusiei.
Actorii joaca destul de convingator ,si de o parte si de alta , se ameninta cu sanctiuni si blocari de capital , se decreteaza liste cu persoane indezirabile , toate frustrarile Vestului si Estului se regasesc voalat in aceasta disputa. Rusia ,satula de izolarea in care a fost de la destramarea URSS ,  incearca sa revina din nou la rolul de mare putere sub "tarul" Putin , pe de alta parte Uniunea Europeana agasata de dependenta de gazele rusesti  si dornica de noi piete de desfacere, impinge granitele UE in coasta Rusiei.
  Lupta va fi pe viata si pe moarte ,fara menajamente , pentru ca de rezultatul ei depinde extinderea UE sau ridicare din cenusa precum pasarea Phoenix , a Rusiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu